Zoeken

Little Children

  • Cinevision.be/nl quoteert Little Children met een 5/5
  • Regisseur: Todd Field
  • Cast: Kate Winslet, Patrick Wilson, Jackie Earle Haley, Jennifer Connelly
  • Genre: Drama
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum: 28-02-2007
  • DVD: 06-09-2007
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Little Children"

Een veelfilmer kan je Todd Field niet noemen. ‘In The Bedroom’, z’n vorige film, dateert al van zes jaar geleden, maar leverde hem toentertijd wel de nodige cinefiele bekendheid op. De slaapkamer werd immers bevolkt door mooi volk als Sissy Spacek en Tom Wilkinson en kreeg in totaal zeven Oscarnominaties. Ook in ‘Little Children’ kan hij rekenen op een unieke cast en valt hij gretig terug op z’n stokpaardjes en rake observaties. Maar laat ons vooral niet de indruk geven dat Field in herhaling valt. ‘Little Children’ is een uitmuntende, aangrijpende, shockerende, geestige en zelfs spannende zedenschets, waarin de regisseur inzoomt op de angsten, verlangens en teleurstellingen van de kleinburgerlijke samenleving. Klinkt een hele boterham, en dat is het ook: ‘Little Children’ is een veelgelaagde en pakkende film, waarin we als kijker niet anders kunnen dan meeleven met de droevige lotgevallen van de personages.

Wanneer de pedofiel Ronnie (Jackie Earle Haley) na enkele jaren opnieuw op vrije voeten komt, zet zijn terugkeer een hele gemeenschap in rep en roer. Iedereen voelt zich onveilig en kinderen worden voortdurend gewaarschuwd voor de man. Wie er toch iets minder van wakker liggen, zijn Brad (Patrick Wilson), een toegewijde huisvader, en Sarah (Kate Winslet), een eenzame huismoeder. Ze proberen hun eentonige leventje te doorbreken en beginnen een passionele affaire.

Het uitstekende camerawerk en de bijzonder zwierige beeldvoering zorgen voor een gemoedelijk effect, maar wat ‘Little Children’ nog het meest van al uniek maakt, is de literaire vertelstem, die met een ietwat dromerig en idyllisch timbre de kijker voortdurend informeert over achterliggende gedachtegangen en niet-visuele gebeurtenissen. Die - vooral in het eerste deel quasi-constante - voice-over zal beslist heel wat mensen op de zenuwen werken, maar wie de stem ziet als een extra personage, de observator, zal snel de noodzakelijkheid ervan opmerken. In het tweede deel van de film verdwijnt hij iets meer op de achtergrond, maar helemaal weg is ie nooit.

Kate Winslet is een prima actrice en haar imago van vrijgevochten schoonheid past perfect bij haar emotioneel opgesloten personage. Patrick Wilson, laatst nog voortreffelijk in ‘Hard Candy’, blijkt een revelatie en ook Jennifer Connelly brengt het er opnieuw uitstekend vanaf. Maar de ster van de film is ongetwijfeld de minst bekende naam uit het lijstje, namelijk het voormalig kindsterretje Jackie Earle Haley, die in de jaren zeventig in ‘The Bad News Bears’ en ‘Breaking Away’ indruk maakte als de puistige tienersporter, en in ‘Little Children’ imponeert als psychisch gestoorde man, die terug op het rechte pad wil komen. Een indrukwekkende vertolking, die hem terecht maar spijtig genoeg een onverzilverde Oscarnominatie opleverde. Briljante scènes (het zwembad! het diner! de eerste date!), uitzonderlijk krachtige vertolkingen en een vakkundige regie liggen aan de basis van één van de beste films van het jaar.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray