Zoeken

The Limehouse Golem

  • Cinevision.be/nl quoteert The Limehouse Golem met een 2/5
  • Regisseur: Juan Carlos Medina
  • Cast: Bill Nighty, Olivia Cooke, Douglas Booth, Sam Reid
  • Genre: Thriller
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-01-2018
  • Distributeur DVD: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "The Limehouse Golem"
De ene Ripper is de andere niet. Als Victoriaanse moordenaar steekt de nog steeds niet officieel geïdentificeerde Jack met kop en schouderbladen boven andere historische messentrekkers uit. De Rippermythe blijft voer voor sloten literatuur en films die zich vastbijten in de handel en wandel van de beruchte vrouwenmoordenaar. The Limehouse Golem knipoogt overduidelijk naar Jack The Ripper, al is dit verhaal pure fictie. Er heeft immers nooit een limehouse golem bestaan. Auteur/historicus/biograaf en Commander Of The Order Of The British Empire Peter Ackroyd vond die in 1994 uit voor zijn roman ‘Dan Leno And The Limehouse Golem’. Al gooide hij wel een vlaag realisme in de mix door bijrollen te bevolken door historische personages als oppercommunist Karl Marx, musichallperformer Dan Leno en auteur Robert Gissing. Bij wijze van grap maakte Ackroyd  van deze drie illustere heren stuk voor stuk potentiële moordenaars. 

De Scotland Yard-zoektocht naar de moordenaar die in de Londense achterbuurt Limehouse op korte tijd een prostituee, een oude geleerde en een compleet gezin vermoordde, wordt geleid door veteraan John Kildare (Bill Nighy). Een doekje voor het bloeden, daar Kildare in geen tijden nog een moordonderzoek deed, gedegradeerd ‘wegens zijn seksuele geaardheid’. Als de zaak niet wordt opgelost, hoeft de Yard hun topspeurder niet op te offeren. Politiek gekonkelfoes, het is van alle tijden. 

Kildare ontdekt dat een van de verdachten kort geleden stierf: ogenschijnlijk vergiftigd door zijn vrouw, die daarvoor de doodstraf kan krijgen. Door gesprekken met die Elizabeth Cree (Olivia Cooke) probeert hij te achterhalen of haar man de Limehouse Golem kon zijn. Al snel blijkt dat alle sporen van de Golem naar het theatergezelschap van Dan Leno leiden, een gezelschap waar Elizabeth deel van uitmaakte en er met haar verschijning zorgde voor nogal wat kuiperijen en opborrelende jaloezie. 

De speurtocht naar de Golem en Kildares pogingen om Elizabeth van de galg te redden lopen parallel en via de nodige flashbacks. Op zich is dit een boeiend verhaal, maar de uitwerking komt niet sterk genoeg uit de verf. Aan de Victoriaanse reconstructie zal het alvast niet liggen, en ook niet aan de inzet van Nighy. Alan Rickman was eerst gecast voor de rol van Kildare, maar hij moest forfait geven omdat hij door de pancreaskanker die hem begin januari 2016 velde niet meer kon acteren. 

Waar het wel aan ligt? Op de eerste plaats aan verhaaltechnische slordigheden. Zo behandelt regisseur Juan Carlos Medina de karakters iets te stiefmoederlijk. Tegen de ontknoping zit iedereen vast in een karikaturaal keurslijf en dat zorgt er mee voor dat de beoogde dramatische ontknoping nauwelijks een rimpeling weet te veroorzaken. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray