Zoeken

Logan Lucky

  • Cinevision.be/nl quoteert Logan Lucky met een 4/5
  • Regisseur: Steven Soderbergh
  • Cast: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Riley Keough
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-12-2017
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Logan Lucky"
Prepensioen, het was gelukkig niet voor Steven Soderbergh weggelegd. Vier jaar terug liet hij noteren dat hij een punt wou zetten achter zijn filmcarrière. Gedesillusioneerd door de steeds grotere bemoeizucht van Hollywoodpakken die geen jota verstand hadden van filmmaken, even geen zin meer om naar de pijpen van anderen te dansen, even nieuwe sferen opsnuiven, lekker anoniem thuis onderduiken … redenen waren er genoeg. Echt diep groef Soderbergh zich niet, daar hij na zijn laatste twee films (‘Side Effects’ en ‘Behind The Candelabra’) de ziekenhuisserie ‘The Knick’ superviseerde.

En kijk … anno 2017 is Soderbergh helemaal terug. Op eigen kracht. Hij verfilmde een script van zijn vrouw, trok zowel de marketing als distributie naar zich toe en verzekerde zich meteen ook van final cut. Met ‘Logan Lucky’ is Soderbergh eens te meer en misschien zelfs meer dan ooit een volledige onafhankelijke filmer die toch binnen het Amerikaanse studiosysteem opereert. De kans dat de output van de veelfilmer daardoor nog hoger wordt, is zelfs groot. Of hoe het vervroegde pensioen eerder een synoniem bleek te zijn voor een bron van herbronning. 

‘Logan Lucky’ brengt twee uur onversneden leute en plezier, weliswaar zonder dat hij daarvoor uit een nieuw vaatje tapt. Zijn overvalkomedie ligt vaak dicht in het vaarwater van zijn ‘Ocean’s Eleven’-trilogie. Geen toeval dat er in de film op een bepaald moment een ‘Ocean’s Seven-Eleven’-sneer wordt gemaakt. Geen maatpakkencriminelen dus, maar ongewassenboordentypes die zich wagen aan ‘de kraak van de eeuw’: een overval op het Charlotte Motor Speedway circuit op de dag dat daar net de races der races doorgaat. 

Initiatiefnemers van de overval: de broertjes Logan. Jimmy (Channing Tatum, die voor de vierde keer voor de camera van Soderbergh staat) is gescheiden en – eens hij ontslagen wordt bij de bouwfirma waar hij werkte – ook werkloos. Zijn broer Clyde (Adam Driver) is een barman met een arm: een gevolg van zijn militaire loopbaan in Afghanistan. Om de kluis op het racecircuit te kunnen kraken, hebben ze de beste kraker uit het milieu nodig. Dat blijkt Joe Bang (Daniel Craig) te zijn. Die zit op de geplande dag van de overval weliswaar in de gevangenis, maar dat vormt geen probleem daar de Logans via een ingenieus plan Bang uit zijn cel halen en er ‘gewoon’ voor zorgen dat hij daar ’s avonds terug inzit. En uiteraard treden er tijdens de boude overval nogal wat onvoorziene complicaties op.

Naast Tatum, Driver en een heerlijk zelfrelativerende Craig is het in de cast ook nog uitkijken naar Riley Keough die zich duchtig amuseert als redneckbabe. Keough ken je misschien als een van de Morticians bruiden in ‘Mad Max: Fury Road’. Interessante antecedenten heeft ze trouwens: ze is de dochter van Lisa Marie Presley, en daardoor een stiefdochter van Elvis. En Michael Jackson was twee jaar haar stiefvader. 

Lucky mogen we zeker zijn met deze ‘comeback’ van Soderbergh. Het zichtbare enthousiasme en professionalisme van de cast, een waanzinnig inventieve overvalsequentie en een gezond ‘anything goes’-gevoel zorgen ervoor dat dit filmpje twee uur lang heerlijk entertainment oplevert. Om het met de licht aangepaste woorden van K.C. en zijn Sunshineband te zeggen: that’s the way we like it. Welkom terug, weledele heer Soderbergh.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray